Wasmachine ReinigenJe wasmachine schoonmaken klonk best vreemd toen ik het hoorde voor de eerste keer. Echter is het wel geen heel gek idee als je erover nadenkt. Een wasmachine heeft te maken met veel vuil en we stoppen er vanalles in. De dosering van wasmiddel is bijna altijd anders.

Na het wassen blijft er veel vuil achter in de trommel. Dit vuile water kan het filter minder goed laten werken. Hierdoor kan het nieuwe vuile water nog minder goed weg. Ook kunnen andere onderdelen zoals het verwarmingselement zwaar aangetast worden door de vuiligheid, kalk en bacteriën.

De rubberen rand die ervoor zorgt dat de deur goed afgesloten word is ook een echte plaag. Deze plek is ideaal voor bacteriën om zich in te verschuilen en rustig te broeden.

Al deze kwesties kunnen ervoor zorgen dat je was minder goed schoon word en je wasmachine kan gaan stinken. Dit is niet echt wat je wilt. Tenslotte is het nut van een wasmachine om je kleding schoon en fris te maken.

 

Hoe maak je je wasmachine schoon

1. Schoonmaken met Soda

Soda word door veel mensen gebruikt bij het schoonmaken van hun wasmachine. Het is wel belangrijk dat je op let met de hoeveelheid soda die je gebruikt. Gebruik tussen een half kopje en een heel kopje soda. Als je te veel soda gebruikt bij het schoonmaken van de wasmachine kan de wasmachine eventueel beschadigen. Dit wil je altijd voorkomen. Ga dus voorzichtig om met de hoeveelheid soda die je gebruikt.

Zet de wasmachine met soda op 90/95 graden en laat hem een wasbeurt draaien. stop hier geen kleding bij! deze kan beschadigen. Als het niet gewerkt heeft kan je de hoeveelheid ophogen of de andere 2 manieren proberen. Gebruik deze methode 1 á 2 keer per maand, afhankelijk van uw gebruik.

2. Schoonmaken met Natuur AzijnNatuurazijn voor het reinigen van je wasmachine

De manier waar heel veel mensen over te spreken zijn is de manier met natuur azijn. Sluit het deurtje en gooi vervolgens een fles natuurazijn in de wasmiddellade. Zet de wasmachine op zijn heetste stand. Bij veel wasmachines is dit 90 of 95 graden. Laat dit programma afdraaien en als alles goed verloopt is je wasmachine weer brand schoon naderhand. Doe dit net als de soda methode 1 á 2 keer per maand.

3. Schoonmaken met een vaatwastablet

Een methode die we recentelijk pas tegengekomen zijn is die met het vaatwastablet. Het is mogelijk om vetluis (de reden waarom wasmachines vaak gaan stinken) tegen te gaan met 2 vaatwasblokjes. Deze manier is eigenlijk heel erg makkelijk. Je gooit 2 vaatwastabletten in het zeepbakje. Draai vervolgens een kookwas (90/95 graden). Het afwastablet zal dan de wasmachine van binnen reinigen. Gebruik deze methode 1 tot 2 keer per maand.

Belangrijk

Het is belangrijk om een van de 3 methodes hierboven te gebruiken. Maar gebruik geen 2 methodes tegelijk. Dit kan namelijk negatieve effecten hebben voor je wasmachine. Je wilt niet je wasmachine beschadigen tijdens het schoonmaken.

Rubbers schoonmaken

Bij het schoonmaken van de rubbers bij de deuropening Rubbers van je wasmachinemoet je voorzichtig zijn. Het is namelijk erg belangrijk dat deze niet beschadigen.
De rubbers kan je schoonmaken door het gebruik van een zachte tandenborstel. Doe wat schoonmaakmiddel op de tandenborsten en ga daarmee over de rubbers heen. Zeker tussen de rubbers kunnen veilplekken zitten. Hiervoor is de tandenborstel erg effectief. Een schuursponsje is te hard voor dit werk en hiermee zal je de rubbers aantasten. Doe dit dan ook niet. Als je de vlekken op de rubbers eraf gekregen hebt pak dan een schoonmaakdoekje en doe ze nog even rustig af hiermee. Nu zijn de rubbers goed schoon en kunnen ze er weer een tijd tegen aan.

Het bakje voor het wasmiddel

Dit onderdeel moet je ook goed schoon houden. Het word aangeraden om zeker een keer per maand het bakje er uit te halen. Doe dan met een doekje eventjes de randjes af. zet het wasmiddel bakje in de vaatwasser voor een avond en stop hem erna weer in de wasmachine.

Filter schoonmakenWasmachine filter

Dit is een van de meest cruciale onderdelen om schoon te houden. Hier worden namelijk allerlei objecten in opgevangen die door de wasmachine trommel zijn gekomen. Op het moment dat het filter verstopt raakt dan werkt de pomp in de wasmachine niet meer goed. Hierdoor word je was niet meer goed schoon en verbruikt de wasmachine een stuk meer water & energie.

Afvoerpomp Reinigen

Zeker als je problemen ervaart met je wasmachine is het verstandig om de afvoerpomp te reinigen. Anders raden wij het aan om dit een keer per of 2 keer per jaar te doen. Je moet wel een beetje goed opletten bij het reinigen van dit onderdeel. Hieronder heb je een stappenplan voor hoe je de afvoerpomp makkelijk en het beste kan schoonmaken.

 1. Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact of zet de stroomtoevoer uit.
 2. Open het deurtje waar de pomp achter zit. Deze zit onderaan de wasmachine. Vaak aan de rechterkant.
 3. Zorg dat je iets in de buurt hebt om het water in op te vangen. Een frisdrank fles of een bakje kan hiervoor prima functioneren.
 4. Haal voorzichtig de noodaftapslang naar je toe. Let hierbij op hoe lang deze slang precies is.
 5. Haal de stop van het slangetje en laat hem leeglopen in de fles of bak.
 6. Draai de pompdeksel los
 7. Verwijder objecten die in de pomp zitten.
 8. Maak met een tandenborstel en wat wasmiddel de binnenkant van de pomp schoon.
 9. Plaats de stop terug in het slangetje en plaats de slang terug op de plek waar hij zat.
 10. Draai de pompdeksel vast (let op dat deze goed vast zit)
 11. Doe het deurtje weer dicht en je bent klaar!

Dit heb je binnen 5-15 minuten gedaan en kan grote problemen veroorzaken. Beeld je in dat de pomp niet meer werkt. Dat kan grote problemen veroorzaken met water.

Laat je wasmachine open staan Laat de wasmachine open staan

Het is goed als je de wasmachine open laat staan na het wassen. Op het moment dat je de ruimte af sluit zullen de bacteriën in de wasmachine sneller groeien. Dit wil je dus voorkomen door de wasmachine altijd open te zetten (tenzij die aan staat natuurlijk ).

Stel je vragen

Als je nu nog vragen hebt over het reinigen van je wasmachine. plaats dan hieronder even een berichtje. Denk je dat je vrienden iets hebben aan dit bericht? Plaats hem dan op Facebook of Twitter!

 

Wasmachine Schoonmaken
3.13 (62.56%) 78 votes

Geef je mening

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.
© 2015 Bestewasmachinekopen.nl - All Rights Reserved --- Disclaimer --- Privacy Policy