Tegenwoordig gaan we er allemaal maar vanuit dat de bestaande techniek voor eeuwig blijft werken. Wanneer een wasmachine het dan plotseling begeeft, komt dit als een verassing. Een verassing die vaak net op het verkeerde moment komt. Erg vervelend!

Wasmachine Kapot

Wij, van de bestewasmachine.nl, bieden je ook de helpende hangt wanneer je wasmachine het begeven heeft. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke stappen je moet ondernemen bij een kapotte wasmachine. Ben je er klaar voor?

WAARSCHUWING

Als de wasmachine niet meer doet wat het moet doen, weten we vaak niet wat we er mee aan moeten. We gaan ineens inzien hoe belangrijk dat ding voor ons is én willen het dan ook zo snel mogelijk aan de praat krijgen. Bij sommige mensen slaat het hoofd op tilt en doen ze impulsieve acties waar ze later spijt van krijgen.

Mensen kunnen raar reageren als het even tegenzit. Probeer, met de 10-kilo aan wasgoed in je achterhoofd, rustig te blijven. Je man, vrouw of kinderen kunnen heus wel een keer in een ‘vies’ kledingsetje naar hun werk of school toe. Wanneer je rustig weet te blijven, ben je in staat helder na te denken én neem je eerder verstandige beslissingen.

Dingen die je vooral niet moet doen:

 • alle knoppen tegelijkertijd inhouden – een logische reactie, maar dit heeft totaal geen zin.
 • tegen de wasmachine aan slaan of schoppen – echt waar, er zijn mensen die hun frustratie op deze manier uiten. Doe dit niet!
 • aan de machine gaan sleutelen – als je geen verstand hebt van wasmachines, doe je er verstandig aan om vooral niet aan de wasmachine te sleutelen.

De stappenplan voor een kapotte wasmachine

Terwijl je rustig blijft, neem je de tijd om de onderstaande stappenplan door te nemen. Aller eerst gaan we samen het probleem analyseren en vervolgens gaan we kijken hoe we het probleem kunnen oplossen.

EEN TIP: lees eerst het gehele stappenplan door, alvorens je aan de slag gaat.

STAP 1 – het probleem analyseren

Gisteren werkte de wasmachine nog als nieuw én nou werkt het ding niet meer. Ga na wat er in de tussentijd allemaal gebeurt is. Heeft iemand anders aan je wasmachine gezeten? Of heeft de schoonmaker de ruimte en daarbij de wasmachine schoongemaakt? De antwoorden op deze vragen kunnen helpen bij het in kaart brengen van het probleem.

Het observeren van de huidige situatie kan je helpen bij het ontdekken van het probleem. Observeren doe je met je ogen, wat betekent dat je nog even nergens aan zit (ook niet aan de knoppen). Ga de volgende vragen langs:

Wat zie je op dit moment?

 • blijft er water in de trommel staan?
 • centrifugeert de wasmachine niet meer?
 • zijn er bepaalde functies mee op gehouden?
 • draait de trommel niet meer?
 • lekt de wasmachine bij de slang of de wateraansluiting?
 • word je wasgoed niet schoon?

Indien je één van de bovenstaande vragen met een ‘Ja’ kan beantwoorden, kun je mogelijkerwijs het probleem zelf op lossen. Wanneer je geen enkele vraag met ‘Ja’ kan beantwoorden, verwijzen we je door naar stap 3.

STAP 2 – problemen die je zelf op kunt lossen

De bovenstaande vragen vormen de leidraad voor ‘stap 2 – problemen die je zelf op kunt lossen’. We gaan ze allemaal met je langs.

Er blijft water in de trommel staan

Bij de meeste wasmachines heb je een klepje met een filter en een slangetje. Via dit slangetje kun je het water in de trommel weg laten lopen. Nadat je dit gedaan hebt, is het zaak dat je de filter losdraait en deze goed schoonmaakt. Kijk daarbij even goed of de afvoerslang verstopt zit.

Helpt dit niet? Grote kans dat de afvoerpomp kapot is. Het beste kun je doorgaan naar stap 3.

De wasmachine centrifugeert niet

In de meeste gevallen is dit gemakkelijk op te lossen. Dit wordt vaak veroorzaakt door te weinig of teveel was in de trommel. Om deze reden kan de trommel uit balans raken, waardoor centrifugeren niet werkt. Open de deur en probeer de was in de trommel goed te verdelen. In de meeste gevallen los je hiermee het probleem op.

Het probleem kan ook bij de waterafvoer liggen. Wanneer het water niet snel genoeg afgevoerd wordt, stroomt de trommel vol waardoor het alsnog uit balans raakt.

Zit de oplossing er niet bij? Dan moeten we je doorverwijzen stap 3.

Functies die het niet meer doen

Je kunt eens proberen om het stroom eraf te halen en de wasmachine als het ware ‘opnieuw op te starten’. In sommige gevallen kan dit de oplossing zijn. Wanneer dit niet het geval is, verwijzen wij je door naar stap 3.

Een wast trommel die niet meer draait

Wanneer de trommel niet meer draait, maar de ‘motor’ wel gewoon geluid maakt, mag je er vanuit gaan dat de aandrijfriem kapot of versleten is. In dit geval kun je een nieuw riempje bestellen of een deskundige raadplegen.

Wanneer de trommel niet meer werkt én de machine geen geluid meer maakt, zijn de koolborstels versleten (wegens ouderdom). Ook kan het goed voorkomen dat de motor het dan begeven heeft.

Een wasmachine die lekt

Een lekkende wasmachine kun je in sommige gevallen zelf oplossen door volgende vragen langs te gaan:

 • Waar komt het water vandaan?
 • Zit de filter goed dicht?
 • Is de zeepbak schoon genoeg?
 • Lekt het bij de afvoer?
 • Zitten de slangen achter de machine goed vast?
 • Wat is de staat van het rubber van de deur?

Met de bovenstaande vragen is het probleem vaak te achterhalen en kun je het probleem zelf oplossen of een deskundige raadplegen.

Het wasgoed wordt niet schoon

De wasmachines van tegenwoordig moeten zo zuinig mogelijk zijn. Het is mooi dat ze energie en water besparen, maar dit gaat in sommige gevallen ten koste van de prestaties. Probeer niet teveel zeep te gebruiken, wanneer je over een energiezuinige wasmachine beschikt. Vaak kunnen deze wasmachines de grote hoeveelheden zeep niet verdragen waardoor er zeepresten achterblijven. Hierdoor wordt de zeepbak vies en kan dit in het wasgoed terecht komen, wanneer het losraakt.

LET OP: Costateer je vetplekken in de was? Dan zijn de lagers waarschijnlijk kapot.

STAP 3 – wat nu?

Wasmachine KapotWanneer de bovenstaande informatie je niet heeft kunnen helpen met het oplossen van het probleem, kun je het beste contact opnemen met de verkoper van de wasmachine. Dit raden wij vooral aan bij jonge wasmachines van 5 jaar oud en minder. Alvorens je contact opneemt met de verkoper doe je het goed de verkoopvoorwaarden nog even door te nemen.

Is je wasmachine ouder dan 5 jaar en heb je er een probleem mee raden we aan om een nieuwe aan te schaffen. Waarschijnlijk komen er een hoop kosten bij de reparatie kijken en een nieuwe kopen kan goedkoper zijn en dan heb je een volledig nieuwe. Dit zorgt ervoor dat de kans dat hij snel weer kapot gaat kleiner is.

Bekijk hier de beste 5 wasmachines op dit moment. Kijk ook eens op de homepage, hier staan namelijk “beste koop” wasmachines

Wij hopen dat je je wasmachine zo snel mogelijk weer aan de praat krijgt én dat de bovenstaande informatie waardevol voor je is geweest.

Een kapotte wasmachine?
4.67 (93.33%) 6 votes

Geef je mening

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.