De levensduur van een wasmachine word ons vaak gevraagd. Het antwoord hier op is een beetje het zelfde als hoe lang gaat een auto mee. Simpelweg gewoon lastig te zeggen. Toch kunnen we jullie veel inzicht en advies geven. In dit artikel worden de belangrijke aspecten van de levensduur van een wasmachine besproken. Daarna vind je onze mening over hoeveel zin het heeft om naar de levensduur van een wasmachine te kijken. Ten slotte hebben we de garantie op wasmachines onder de loep genomen. Niet onbelangrijk als je wasmachine na een jaar ermee op houdt.

Bouwkwaliteit

Bij een wasmachine is de bouwkwaliteit voornamelijk belangrijk. Hierbij zie je wat duurdere wasmachines uit betere materialen zijn opgebouwd. Je begrijpt dat een wasmachine van plastic niet echt heel lang mee gaat. Het is daarom wel aangeraden niet voor de aller goedkoopste wasmachines te kiezen. Deze bevatten onderdelen die een stuk sneller slijten en dat kan je duur komen te staan aan het eind van de rit.

Wasmachine onderhouden en reinigen

Om een wasmachine lang mee te laten gaan is het slim om eens per maand je wasmachine te onderhouden. Ook is het reinigen van je wasmachine erg belangrijk. Als je je wasmachine goed onderhoud en schoon houd zal deze aanzienlijk langer mee gaan.

Gemiddelde levensduur wasmachine

De levensduur van een wasmachine ongeacht het merk ligt ongeveer rond de 10 jaar. Je ziet wel eens berichten van mensen die hem al 15 jaar en soms zelfs 20 of 25 jaar hebben. Je kan denken: Geweldig, ik wil die wasmachine ook, van welk merk is die? Maar laten we even uitleggen waarom 25 jaar dezelfde wasmachine hebben niet voordelig is.

Voorbeeld

Een wasmachine uit 1990 gebruikt 2 keer zoveel stroom als een nieuwe wasmachine. Bij een huishouden van 2 personen worden gemiddeld 180 wasbeurten per jaar gedraaid. Een wasbeurt kost met een nieuwe energie zuinige wasmachine €0,40. Een wasmachine uit 1990 verbruikt meer dan €0,80 cent per beurt. Bekijk hieronder het voorbeeld

Wasmachine Kosten per beurt Wasbeurten
Jaarlijks
Energiekosten
Per jaar
Kosten na 10 jaar Besparing
na 10 jaar
Uit 2015 € 0,40 180 € 72 €720 €720
Uit 1990 € 0,80 180 € 144 €1.440

In het voorbeeld zie je dus dat na 10 jaar je maar liefst €720 euro bespaart hebt.

Waterbesparing

Water besparen met je wasmachineNaast de besparing op energie is er ook een grote kans dat je flink wat water bespaart. Een wasbeurt kost gemiddeld 52,9 liter water.  Op vitens is te lezen dat het waterverbruik van mensen tussen 1969 en 2013 afgelopen is van 190 liter in 1969 naar 119 liter in 2013 per dag.  De reden is hiervan is grotendeels dat electronische producten minder water gebruiken. Zo dus ook de wasmachine.

Ook is het niet besparen van energie & water niet alleen fijn voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Zeker nu de wereld steeds milieu bewuster aan het worden is kan je hiermee makkelijk je steentje bijdragen.

Schonere was

Een ander nadeel van oude wasmachines is de kwaliteit van het wassen. Zo zijn er veel nieuwe technologieën uitgekomen die zorgen dat je was een stuk schoner word. Het is slim om te profiteren van de nieuwe technologie door dus niet je wasmachine 15-25 jaar te houden.

Levensduur electronica tabelFabeltjes over de levensduur van een wasmachine

Ook bij wasmachines heb je te maken met fabeltjes. Zo hebben veel mensen in hun hoofd zitten dat Miele wasmachines onverwoestbare wasmachines zijn. Er bestaat zelfs een tabel van hoeveel wasbeurten bepaalde merken wasmachines mee gaan. Na wat onderzoek bleek dat dit nergens op gebaseerd is. Er is dus iemand geweest die baat had bij foute gegevens verstrekken en dit is dus ook gebeurt. Hieronder vind je de tabel die iemand verzonnen heeft.

Garantie

Garantie op wasmachines

Garantie heb je een 2 verschillende soorten. Zo heb je de fabrieksgarantie( ook wel verkopersgarantie genoemd) en een wettelijke garantie. Naast deze 2 garanties is het ook nog mogelijk om garantie bij te kopen. Veel winkels promoten hier tegenwoordig mee omdat ze hier veel vaak veel geld op verdienen. Maar hoe lang is de garantie op een wasmachine nu echt? Lees dat hieronder.

Fabrieksgarantie

We beginnen bij de fabrieksgarantie van een wasmachine. Deze is bij veel wasmachines 2 jaar. Lees hier de 2 jaar Algemene Garantie van Siemens. Dit wil dus zeggen dat je sowieso 2 jaar garantie hebt op je wasmachine. Dit is alleen niet heel erg lang. Nu zijn fabrikanten zoals Siemens en Bosch tegenwoordig zo overtuigd van hun motor dat ze hier garantie op geven.

Motorgarantie

iQdrive motor van Siemens Home Appliance

Siemens iQdrive motor

Tegenwoordig geven redelijk wat merken zoals Bosch en Siemens 10 jaar garantie op de motor van wasmachines. Dit houd in dat als er binnen de 10 jaar dat je de wasmachine hebt de motor kapot gaat je een nieuwe krijgt van Bosch en Siemens. Er zitten hier echter wel voorwaarden aan. Hieronder heb je de voorwaarden van Siemens zoals hier beschreven.

  • De wasmachine is binnen 2 maanden na het aanschaffen van de wasmachine geregistreerd op de website.
  • Deze garantie geld alleen voor wasmachines die beschikken over een iQdrive motor.
  • De eerste 2 jaar betaal je helemaal niks voor het voorrijden en arbeidskosten (zie fabrieksgarantie). In het 3e tm het 10e jaar betaal je echter wel de kosten die gemaakt moeten worden voor het vervangen en het voorrijden.

Waterdicht is deze motorgarantie dus ook weer niet. We weten niet precies wat de voorrijkosten en de kosten van de arbeid maar verwachten tussen de 80-150 euro. Dit is gebaseerd op verhalen van monteurs bij consumenten.

Wettelijke garantie

Als de fabrieksgarantie verlopen is heb je nog recht op de wettelijke garantie. De wettelijke garantie is opgenomen in de wet. Dit is bedoelt om consumenten te beschermen tegen slechte producten. Zo zou een bedrijf de fabrieksgarantie gewoon op 2 maanden kunnen zetten waardoor de consument bijna altijd de sjaak is. Dit kan dus niet volgens de wet. Indien je het product naar behoren hebt gebruikt en je mag verwachten dat je wasmachine langer mee gaat heb je dus nog recht op garantie.

 Factoren die invloed hebben op de wettelijke garantie

  • De informatie die gegeven is aan de consument: Stel de consument word erop gewezen dat je met de wasmachine op een plek moet staan waar het altijd boven de 10 graden is dan heb je je hieraan te houden voor de wettelijke garantie.
  • Het merk van de product / wasmachine: Als je kleding bij de primark koopt, dan weet je dat je ervan uit mag gaan dat ze niet heel lang mee gaan. Koop je een broek van een heel duur merk mag je daar meer vanuit gaan.
  • De prijs van het product / wasmachine: Als je iets koopt en het is heel erg goedkoop dan kan je er vanuit gaan dat dit niet het beste product is. Koop je een wasmachine voor €300 euro dan weet je dat er niet de beste kwaliteit materialen in de wasmachine zitten.
  • Is het een nieuw product of is het 2e hands: Indien het product 2e hands is gaat de wettelijke garantie hard achteruit. Je weet namelijk niet wat de vorige eigenaar er precies mee gedaan heeft.

Je kan zien dat het lastig is om de wettelijke garantie precies vast te stellen. Onze mening is dat je er vanuit mag gaan dat een wasmachine tussen de 5-10 jaar minimaal mee gaat. Wel alleen op het

 Wettelijke garantie verhalen

Het is in de wet regelt dat degene die de koopovereenkomst afsluit de garantie moet leveren. Dit betekent dus dat de winkel waar je het product koopt dit moet regelen. Als de fabrikant ingeschakeld moet worden dan is het de taak van de winkel om dit te doen.

De Levensduur en Garantie van een Wasmachine
3.65 (72.9%) 31 votes

Geef je mening

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.
© 2015 Bestewasmachinekopen.nl - All Rights Reserved --- Disclaimer --- Privacy Policy