Energie besparen met wassenHet leven is al veel te duur. Wij vinden het daarom altijd erg fijn als er we geld kunnen besparen. Zeker als het ons geen extra tijd of moeite kost. We hebben in dit artikel een hele hoop informatie en tips samengesteld. Deze tips zijn direct toepasbaar voor jouw huishouden. Het kost geen extra moeite en je bespaart direct op je energie en water rekening.

Verbruik van je wasmachine

Een huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer €800 aan energie. De stroomkosten van een wasmachine varieren veel. Gemiddeld zit het tussen de €30 en €45 jaar bij 4 wasbeurten per week. Echter zijn er ook genoeg huishouden waar eerder 8 wasbeurten per week gedraaid worden. dit houd dus in dat je jaarlijks tussen de €60-90 betaalt voor stroom voor je wasmachine. Nu valt dit eenmalig wel mee, maar hou er rekening mee dat je zoon 60 jaar wast. dan is een verschil van 30 euro ineens bijna €2.000. Dit terwijl je zonder extra moeite het kan besparen. Heerlijk hoe makkelijk geld besparen af en toe kan zijn.

EnergielabelsEnergielabel van een wasmachine

Energielabels zijn steeds bekender. Ze zijn ontwikkeld om consumenten bewuster te maken en beter te informeren. Het is best lastig voor een consument om een goede energiezuinige keuze te maken op het moment dat er nergens informatie gegeven word. Dat is de reden dat op veel producten energielabels tegenwoordig verplicht zijn. En dit is ook zeker terecht.
Milieubewust zijn is steeds belangrijker. We moeten zorgen dat onze kinderen ook nog een fijne wereld hebben om in te leven en niet onze problemen aan het oplossen zijn.

Wat staat er op een energielabel:

 • I : Naam van het merk / leverancier
 • II : het type dat doorgegeven is door de leverancier
 • A+ : Energie efficiëntie van de wasmachine (A+++/A++/A+/A/B/C/D)
 • XYZ kWh/jaar: Dit is het jaarlijkse energieverbruik van de wasmachine
 • L/jaar: Het kraantje geeft aan hoeveel liter de wasmachine jaarlijks gebruikt
 • Y,Z kg: Hoeveel wasgoed past er in de wasmachine
 • ABCDEFG: Centrifugeresultaten, aangegeven met klassen. Hoe droog word je was.
 • YZdb: het speakertje met halfvolle trommel geeft aan hoeveel dB geluid hij maakt tijdens het wassen
 • YZdb: het speakertje met draai afbeelding geeft aan hoeveel dB geluid hij maakt tijdens het centrifugeren

Hoe komen de labels tot stand

 1. Energieverbruik: De berekening van het jaarlijkse verbruik van energie word berekent door “165 * verbruik van 1 cyclus”. Daar bovenop komt nog 10 kWh in verband het de kosten van het stand-by staan van de wasmachine.
 2. Het jaarlijks gebruik van een wasmachine word berekend door: ” 210 * het verbruik van 1 cyclus”
 3. De centrifuge efficiëntie is gebaseerd op het katoenprogramma op 40 en 60 graden.

Belangrijke informatie over Energielabels

in 2012 zijn de energielabels verandert. Ook zijn regels omtrent de productie van energie slurpende wasmachines aangescherpt. Zo is het in 2015 niet meer mogelijk om een wasmachine te ontwikkelen met energielabel A of lager. De minst energiezuinige wasmachines van dit moment zijn daarom energielabel A+. Wasmachines met het A label volgens de oude maatstaf kunnen zuiniger zijn als A+ wasmachines van dit moment. Het is dus belangrijk op te kijken welke schaal ze precies hebben.

Energielabel A+++ (-10% / -20% etc)

De energielabels zijn eigenlijk alweer toe aan vervangen. Hierdoor hebben wasmachine fabrikanten hun eigen indeling eraan gegeven. Zo bestaan momenteel ook de -10%, -20%, -30%, -40% en -50%. Deze indeling is niet officieel erkent. Het is dus niet op elke plek zichtbaar in winkels en webshops. De percentages houden het volgende in:
“Een wasmachine met label A+++ -20% is 20% zuiniger dan een wasmachine met label A+++.”
Dit is dus een goede manier om te kijken naar hoe zuinig wasmachines zijn. Echter hebben wij de precieze cijfers ook opgenomen bij de wasmachines. Deze zijn gebaseerd op normaal gebruik wat plaatsvind in een huishouden.

Wasprogramma’s

Verschillende wasprogramma's van wasmachinesHet energieverbruik van wasmachines kan erg variëren per wasprogramma. Veel wasmachines hebben een Eco programma. Dit programma is bijna altijd het meest zuinige. Dit programma maakt gebruik van het rustig opwarmen van het water. Doordat het water langzamer opgewarmd word duurt het programma vaak langer. Dit is makkelijk zichtbaar als je de wasmachine hebt en op het Eco programma duurt. Heb je geen haast met wassen is het gebruik van dit programma een prima optie.

Was met een volle trommel maar niet te vol

Het is vaak heel energiezuinig op het moment dat je met een volle wastrommel wast. Dit is echter niet altijd het geval. Bij onze reviews is precies en makkelijk te zien welke wasmachine hoeveel gebruikt. Bij het kopje “Kosten” zie precies welk cijfer het wassen met een volle trommel en half volle trommel krijgen.

Doe de trommel niet te vol

Het is slim om wel wat ruimte over te houden bij het inladen van je was. Dit zorgt er namelijk voor dat je was beter door elkaar geschut kan worden. Het water kan beter bij de vlekken komen waardoor deze beter schoon word.

Centrifugeren

Het centrifugeren was je was kost stroom. Echter kost het meer stroom om kletsnatte kleding in je droger te drogen. Ben je dus van plan om je was nog in de droger te stoppen na het wassen is het slim om de was te centrifugeren op het hoogste toerental. Let hierbij wel op met de kleding. Gevoelige kleding kan namelijk beschadigt worden als de centrifugeer stand te hoog staat. Het is daarom aangeraden om hem op een lagere centrifugeerstand te centrifugeren. bloesjes doen het bijvoorbeeld beter op 800 toeren. Ook hele dunnen stofjes kan je beter wassen op 800 toeren of lager.

Let dus erg goed op met welke was er in de wasmachine zit voordat je de centrifugeerstand instelt. het is zonden om je was wat soms wel meer dan €1000 of €2000 euro is beschadigt door het centrifugeren.

Wastemperatuur

Dit onderdeel is het geen waar je heel veel winst op kan maken. Het is wel handig dat je een beetje weet wat er precies gebeurt zodat je de temperatuur goed in kan stellen op de was die je erin hebt zitten. Wassen op 15 graden kost namelijk maar €0,05 per beurt terwijl op 90 graden meer dan 6 keer zo duur is. Maar nu word de was bij 90 graden waarschijnlijk wel schoner. Om je te helpen hebben we de onderstaande tabel samengesteld.

 

Temperatuur € Kosten per wasbeurt Verwijdert Voor welke was

15

€0,05

Stof & geurtjes Kleding

30

€0,08

Stof & geurtjes + De meeste vlekken

40

€0,12

60

€0,21

Stof & geurtjes +De meeste vlekken +Bacteriën – Handdoeken, vaatdoek, theedoeken
– babykleding
– Kleding van zieke mensen

90

€0,33

 Wasmiddel voor lage temperaturenKleding wassen met koud water

Iets wat je niet moet vergeten is dat niet elk wasmiddel gemaakt is om te wassen op lage temperaturen. Op het moment dat je wasmiddel gebruikt wat daar niet voor gemaakt is dat word je was vaak minder goed schoon. Daarnaast kunnen zeepresten in de wasmachine achterblijven. Dit kan ervoor zorgen dat je wasmachine gaat stinken. Dan moet je zeker je wasmachine minimaal 1 keer per maand schoonmaken. Let ook goed op met de dosering van je wasmiddel. zowel teveel als te weinig wasmiddel is niet goed voor je was.

Wassen tijdens daluren

Wassen in de daluren scheelt geld. Dit komt doordat overdag er veel meer stroom nodig is. Dit maakt de stroom ook direct duurder. Het is echter tegenwoordig wel zo dat verschil is teruggelopen. Er zit niet zo gek veel verschil meer in prijs. De keuze is daarom niet heel belangrijk. Het kost vaak wel extra moeite om alleen maar in de daluren te wassen.

 

Let op standby standEen wasmachine op standby

Net als bij veel andere electronische producten verbruikt een wasmachine nog steeds stroom als hij op standby staat. Dit is de reden waarom wij mensen vaak aanraden om de wasmachine helemaal uit te zetten.  Dit kan op de lange termijn veel energie schelen. Naast minder energiekosten verkleint het ook de kans op brand door de wasmachine.

Conclusie

Energie en geld besparen met je wasmachine is makkelijk te doen. Je hebt in dit artikel verschillende manieren kunnen lezen om je energieverbruik naar beneden te schroeven. Daarnaast weet je ook hoe de energielabels in elkaar zitten en hoe de wastemperaturen voor effect op je was hebben.

Bronnen:

Energielabels

 

Bespaar op wassen
5 (100%) 2 votes

Geef je mening

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.
© 2015 Bestewasmachinekopen.nl - All Rights Reserved --- Disclaimer --- Privacy Policy