Waterstop

Hoogstwaarschijnlijk heeft u nog niet vaak gehoord van een waterstop, waterslot of Aqua Stop. Een aquastop wordt echter vaak gebruikt in het huishouden als extra afsluiter op een toevoerleiding voor een wasmachine of afwasmachine. In principe is een Aqua Stop een beveiligingsklep die de watertoevoer afsluit zodra er lekkage optreedt. Het is dan ook een middel om waterschade door overstromingen bij een lekkende schroefaansluiting, een gesprongen slang of een onderdeel in de wasmachine dat kapot is gegaan, te beperken. De waterstop is te herkennen aan de verdikking op het uiteinde van de slang.

Waterslot

Tegenwoordig zit een dergelijke veiligheidsvoorziening vaak standaard ingebouwd in wasmachines. De slang en de stop vormen dan één geheel met de wasmachine. De slang kan hierdoor niet worden losgeschroefd. Dit is voor de veiligheid, aangezien er elektrische bedrading in de slang is ondergebracht. Wanneer een dergelijke veiligheidsvoorziening niet is ingebouwd, kan deze als extern component tussen bijvoorbeeld de wasmachinekraan en de waterslang in de wasmachine worden gemonteerd.

In principe zijn er twee uitvoeringsvormen van het waterslot, namelijk een mechanische en een elektromechanische met sensor. De eenvoudigste is een mechanische versie. Deze wordt ingesteld op een bepaalde maximale hoeveelheid water die in één aaneengesloten doorlaatsessie kan worden doorgevoerd (bijvoorbeeld 15 liter). Echter, kleine lekkages blijven bij deze versie soms onopgemerkt en bovendien is dit type niet erg nauwkeurig.

Daarnaast is er de elektromechanische versie. Een elektromechanisch waterslot is via een kabeltje verbonden met een vochtsensor onderin de wasmachine. Zolang deze sensor droog is zal de klep geopend blijven, maar zodra de sensor vochtigheid onder de wasmachine detecteert, sluit de klep automatisch. Het systeem is daarentegen niet altijd betrouwbaar bij stroomuitval of bij een defecte sensor.

Er kan ook gebruik gemaakt worden van een watermelder. Dit is een goed alternatief voor een waterstop. Deze eenvoudige alarmmelder leg je op de grond en zodra er water op de grond ligt gaat de watermelder hard piepen. Echter, wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent zal de lekkage gewoon doorgaan.

Wanneer deze stop al ingebouwd is in uw wasmachine hoeft u zich geen zorgen te maken. Houd bij aanschaf van een nieuwe wasmachine rekening met deze stop en de diversie versies. Heeft u daarentegen al een wasmachine en nog geen Aquastop, is het verstandig te kijken naar de mogelijkheden. Het is een kleine moeite in aanschaf, maar kan u een hoop nattigheid en moeite besparen!

Wasmachine Waterstop
4.14 (82.86%) 14 votes