Het aankopen van een nieuwe wasmachine is een flinke investering. Je wilt graag een kwalitatief goede wasmachine waar je jaren mee kan doen én dat ook nog eens tegen een schappelijke prijs. In dit artikel leggen wij je uit waar wij op letten bij een wasmachine test.

Wasmachine test - afbeelding 1

Zowel in de wasmachine test 2014 als in de wasmachine test 2015 hebben wij ons aan een aantal criteria gehouden. Tijdens het testen houden wij rekening met: de capaciteit, toerental, water- en energieverbruik, lawaai, gebruikersgemak, installatie en programma’s en opties. In dit artikel gaan wij alle criteria langs en vertellen we jullie de informatie die je moet weten voordat je een nieuwe wasmachine gaat aanschaffen.

Capaciteit van de trommel

Elke wasmachine heeft haar eigen capaciteit. Zo worden er wasmachines tussen de 5 en 12 kilo aangeboden (Kijk naar de LG F1495BD voor een goede wasmachine met veel capaciteit. Het hangt helemaal van jou situatie af welke capaciteit het beste bij jou past. In de tests wasmachines gaan we uit van een gemiddelde capaciteit van 8KG. In de meeste gevallen is deze capaciteit genoeg voor gezinnen met een maximum van twee kinderen.

In een wasmachine van 10KG kun je behoorlijk was instoppen. Zo kun je er 5 spijkerbroeken, 15 t-shirts, 10 handdoeken en 10 paar sokken in kwijt. Deze machines zijn dus uitermate geschikt voor grote families.

Toerental van de wasmachine

Gemiddeld hebben wasmachine een toerental van 1400 tot 1600. Ook zijn er wasmachines met een toerental van 2000. Alhoewel we dit punt altijd meenemen in de tests wasmachines, hechten we er niet heel veel waarde aan. Een wasmachine van 1400 toeren is soms net zo snel met drogen als een wasmachine met 2000 toeren. De regel hoe hoger het toerental, hoe droger de was gaat dus niet altijd op.

In de energielabel wordt ook de centrifuge-efficientieklasse meegenomen. Bij ‘G’ wordt de was met minst droog en bij ‘A’ het snelst droog. Bij de wasmachine test houden we hier rekening mee, omdat over het algemeen geldt ‘hoe hoger het toerenaantal, hoe meer energie er verbruikt wordt’.

 Water- en energieverbruik belangrijk voor wasmachine test

Aangezien wij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, vinden wij het water- en energieverbruik een belangrijke criteria voor de tests wasmachines. Een wasmachine met een lage water- en energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu. Het bespaart je ook nog eens een hoop euro’s op je water- en energierekening.Wasmachine test - afbeelding 2

Uiteraard hangt het water- en energieverbruik onder andere af van de capaciteit en het toerental. Toch zijn fabrikanten in staat om wasmachines met een grote capaciteit en een hoge toerenaantal zuinig te maken. Zo kun je voor een grote familie dus ook een water- en energiezuinige wasmachine in huis halen.

Ook waarschuwen wij na iedere wasmachine test dat je er niet in moet doordraaien. Natuurlijk is een zuinige wasmachine goed voor het milieu, maar de wasmachine moet wel gewoon goed blijven presteren. Er zijn wasmachines die enorm zuinig zijn, maar die er daardoor ook niet beter op gaan presteren. Uiteindelijk bespaar je dan helemaal geen geld, omdat de wasmachine langer bezig is om het gewenste resultaat te krijgen.

De balans tussen zuinig en goed functioneren vinden wij dus belangrijk tijdens het testen van wasmachines. Alle wasmachines maken gebruik van een energielabel. Zo is A+++ het aller zuinigst. Als een wasmachine bijvoorbeeld 10% meer gebruikt dan het zuinigste label dan wordt dit met -10% aangegeven (A+++ -10%). Tijdens ons tests wasmachines rekenen wij een zuinig label dus hoog aan.

Lawaai

De meeste mensen houden geen rekening met het lawaai van een wasmachine wanneer het aan staat. Toch vinden wij dit punt belangrijk bij een wasmachine test. De meeste huishoudens hebben hun wasmachine namelijk s’nachts aan staan en dan wil je geen last ondervinden van de wasmachine. Toch zijn er genoeg voorbeelden van families die s’nachts wakker worden gehouden door de wasmachine.

Ook kun je een wasmachine aanschaffen die speciale programma’s aanbiedt. Je kunt dan aangeven dat de wasmachine minder lawaai moet aanmaken, wat prettig zijn kan wanneer je wilt gaan slapen.

Gebruiksgemak

Uiteraard zijn de prestaties van de wasmachine het aller belangrijkste. Maar op de tweede plek vinden wij gebruiksgemak het alle belangrijkste. Bij een wasmachine test zie je in de top-drie altijd wasmachines staan die gebruiksvriendelijke zijn. Bij een tests wasmachines gaan wij de volgende vragen langs:

 

 • Hoe opent en sluit de deur?
 • Hoe makkelijk gaat het vullen en het legen van de wasmachine? Oftewel hoe groot is de (deur)opening van trommel?
 • Hoe ver kan de deur open?
 • Hoe zijn de knoppen gepositioneerd? Is het makkelijk te begrijpen?
 • Wat van informatie staat er op het schermpje? Kun je in één oogopslag zien wat van programma er aan staat?
 • Zijn de symbolen die zich in het schermpje bevinden duidelijk?
 • Is de wasmachine (met name de doseer lade) gemakkelijk te openen en schoon te maken?

Installaties

Het is voor ons lastig te concluderen of de wasmachine gemakkelijk te installeren is ja of nee. Dit hangt geheel af van de plek waar je het wilt plaatsen. Alvorens je een nieuwe wasmachine koopt, doe je er goed aan om alles uit te meten en dan voor jezelf te bepalen of de wasmachine gaat passen en gemakkelijk te installeren is.

Programma’s en opties

Ook dit vinden wij een belangrijk punt bij een wasmachine test. De programma’s en opties zijn namelijk van grote invloed op de gebruikersvriendelijkheid. Toch verschilt dit ook weer per situatie. Waar sommige families de optie willen hebben om een wasmachine s’nachts geluidloos te laten draaien, hebben andere families weer hele andere behoeften. Toch zijn er een aantal programma’s en opties die niet mogen ontbreken. Het aanbod aan programma’s en opties is dus een belangrijke criteria bij de wasmachine test.

 

 • Beschikt de wasmachine over een extra spoeloptie? Een groot deel van de wasmachines levert namelijk in op ‘spoelcapaciteit’ om zuiniger in gebruik te realiseren.
 • Heb je een handwas gedaan? Dan is een programma als spoelen en centrifugeren wel handig.
 • Heb je een keer geen zin om met de hand te wassen? Dan kan het handwasprogramma extreem belangrijk zijn.
 • Geld en energie besparen? Dan is een eco programma uitermate belangrijk.
 • Heb je haast? Alle wasmachine uit onze wasmachine test beschikken over een kortdurende wasprogramma.
 • Een geluidssignaal wanneer de was klaar is, is bij de wasmachines uit onze wasmachine test zeker.

In dit artikel heb je kunnen lezen aan welke criteria wij waarde hechten. Al deze criteria nemen wij mee tijdens tests wasmachine. Buiten deze criteria om kun je natuurlijk ook een aantal persoonlijk vereisten hebben. Het is van belang dat je jezelf goed informeert en laat informeren.
Ben je benieuwd welke wasmachines het beste uit de wasmachine test kwamen kan je dat lezen op de pagina van de top 5.

Wasmachine Test
4.75 (95%) 4 votes