KooptipsTips

Bij het kopen van een wasmachine is het handig om met een paar dingen rekening te houden. Was je alleen voor jezelf of heb je totaal 6 man in je huis lopen?. Ook maakt het uit hoe vol u uw wasmachine stopt (ivm energie- en waterverbruik). Voor  al deze punten is het dus slim om hieronder even te kijken wat het beste bij u past.
Hierdoor kiest u nooit een wasmachine die niet goed bij uw behoefte past. Dat maakt u een gelukkige consument.

Capaciteit

De capaciteit van een wasmachine is er in veel verschillende maten. De meeste wasmachines hebben een capaciteit van tussen de 7 en 9 kg was. Het is belangrijk om een wasmachine vol te laden want dit is het voordeligste bij bijna alle wasmachines. Je bespaart dus water en energie en vaak word je was ook beter schoon bij een volle wasmachine.

Hoe grote inhoud heb je precies nodig

  • 1-2 personen:  1 tot 2 persoonshuishoudens hebben vaak genoeg aan een wasmachine met 5 of 6 kilo capaciteit. Als je veel sportkleding moet wassen is 7 kilo een optie.
  • 3-4 personen: Deze doelgroep is het grootste. Bij een gezin van 3-4 personen is een wasmachine met 6 tot 9 kilo kilo voldoende. Hier geld ook dat als je bijvoorbeeld actieve kinderen hebt die veel sporten dat een grote handiger is.
  • 5 personen en meer: Heb je thuis 4 kleine druktemakers lopen is het wellicht slim om te kijken naar wasmachines met wat grotere inhoud. Door een grotere capaciteit wasmachine te kopen hoef je een stuk minder vaak te wassen.
    LG heeft LG F1495BD met 12 kilo capaciteit. Deze wasmachine scoort een 7,5 en is dus zeker een aanrader voor grote huishoudens. Hij staat ook bij de Beste wasmachines van dit moment.

Hou er rekening mee dat je prima in je eentje prima een 8 of 9 kilo wasmachine kan aanschaffen. Je hoeft dan gewoon een stuk minder vaak te wassen. De meeste goede wasmachines hebben namelijk een capaciteit van 8 of 9 kilo.

Toerental

Wasmachines hebben vaak 1400 of 1600 toeren. Dit toerental heeft te maken met het centrifugeren van je wasmachine. Op het moment dat de was klaar is gaat de wasmachine over naar centrifugeren. Het centrifugeren zorgt ervoor dat de was droog word. Er zit niet echt veel verschil tussen 1400 of 1600 toeren. Hier hoef je dus niet op te letten bij het vergelijken van je wasmachine. Als je wilt weten hoe droog de was eruit komt kan je kijken wat voor cijfer de wasmachine krijgt bij “Centrifugeren”. Dit staat bij elk model duidelijk aangegeven in de review ervan.

Energie- en WaterverbruikHet energielabel van een wasmachine

Een goedkope wasmachine kan toch duurkoop zijn als de wasmachine erg onzuinig is. Misschien bespaar je €100 bij het kopen van wasmachine. Dit weegt niet op tegen 10 jaar lang €25 per jaar extra moeten betalen aan energie en water. Hiervoor zijn energielabels uitgevonden. Echter werken deze niet helemaal geweldig. De resultaten uit onze tests zijn vele malen accurater dan de energielabels. Heel veel wasmachines hebben energielabel A+++. Je hebt tegenwoordig ook wasmachines met energielabel A+++ -10% tot zelfs A+++ -50%. de -10% houd in dat de wasmachine 10% zuiniger is dan dat nodig is om het certificaat A+++ te krijgen. Vind je het belangrijk wat je gaat betalen aan energie is het goed om te kijken naar het kopje “Energiekosten” en “Waterkosten” bij de reviews.

Wil je meer weten over geld besparen op het wassen van je was. Bekijk ons artikel dan over besparen op wassen.

Lawaai

Het is belangrijk om te weten waar je wasmachine gaat staan. Als hij op zolder of in de garage gaat staan is geluid totaal geen probleem. Het kan ook zijn dat de wasmachine in de kamer langs je komt te staan. Dan is het wel handig als de wasmachine geen hels kabaal maakt. In de productreview is te lezen wat voor cijfer de wasmachine krijgt voor lawaai. Hou rekening met dat goedkopere wasmachine vaak koolborstelmotoren gebruiken. Deze motoren maken een stuk meer lawaai dan koolborstelloze wasmachines. Daarnaast slijten koolborstelmotoren ook sneller.

Installeren van de wasmachine

Wasmachines hebben vaak dezelfde hoogte en breedte. Zo zijn wasmachines vaak ongeveer 85 cm hoog en 60 cm breed. De diepte van wasmachines verschilt tussen ongeveer 55 en 65 centimeter.
Als je een krappe ruimte hebt waar je de wasmachine kunt neerzetten is het geen slecht idee om de ruimte even op te meten. Maar vaak is het zo dat als je hem ergens plaatst waar al een wasmachine heeft gestaan dat hij er wel past.
Wasmachine instaleren

Wasmachine en droger op elkaar zetten

Veel mensen zetten de wasmachine en droger op elkaar. Dit is natuurlijk heel slim maar ze passen niet allemaal op elkaar. Hierdoor is aan te raden om de twee producten van hetzelfde merk te kopen. Hierdoor zijn de merken Bosch en Siemens aan te raden aangezien zij ook bij wasdrogers de “beste uit de test” zijn.

Waar moet je je wasmachine kopen

Als je een wasmachine koopt betaal je in de plaatselijke winkel vaak een stuk meer. Dit is nergens voor nodig. De webshops van tegenwoordig hebben lage prijzen, een groot assortiment en leveren snel en met goede service. Wij selecteren alleen aanbieders waar bezoekers van onze website goede ervaringen mee hebben. Ook zoeken we voor onze bezoekers uit waar de wasmachine het goedkoopste is. Hierdoor scheelt het soms uren aan zoekwerk. Webwinkels die wij aanraden zijn o.a.: Wehkamp, BCC, Wasmachine.nl, Coolblue, Bobshop. Ook houden we de acties van winkels in de gaten. Alleen zijn wij heel bewust dat winkels vaak slechte wasmachines in de aanbieding gooien omdat ze er anders niet vanaf komen.

Wil je nu meer weten over wasmachines neem dan kijkje op onze website. Heb je een nieuwe wasmachine nodig, kijk dan eens bij wat wij aanbevelen op onze pagina over de beste wasmachines of goedkope wasmachines.

 

 

Kooptips
4.64 (92.86%) 14 votes

Pages