Wanneer je een wasmachine hebt aangeschaft, heb je waarschijnlijk al een speciaal plekje voor de wasmachine in gedachten. Maar heb je er al over nagedacht hoe je de wasmachine gaat inbouwen en installeren? In dit artikel vertellen we je hoe je een wasmachine inbouwt, waar je op moet letten en geven we je wat installatietips.

Een wasmachine inbouwen hoeft in principe niet zo moeilijk te zijn. Als je van jezelf niet zo handig bent, doe je er verstandig aan om er iemand bij te halen die je kan helpen. Mensen die handig zijn, weten vaak precies hoe ze het moeten aanpakken en hoe ze alles moeten afwerken om het zo mooi mogelijk te maken.

Een wasmachine inbouwen

In dit artikel gaan we het hebben over het inbouwen van een wasmachine. We vertellen je precies waar je rekening mee moet houden, zodat er geen mogelijkheid bestaat dat het mis gaat.

Inbouw wasmachine – de voorbereiding

Er zijn een aantal zaken waar je tijdens de zoektocht naar een wasmachine al rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht. Woon je op de hoogste verdieping van een flatgebouw? Dan is het misschien niet zo handig om een zware wasmachine te kopen.

Bij het uitkiezen van een wasmachine moet je goed kijken of de wasmachine geschikt is om in te bouwen. Niet alle wasmachines zijn hiervoor namelijk geschikt en het zou zonde zijn als je met een wasmachine thuis komt die deze mogelijkheid niet heeft.

Wij raden altijd aan om de ruimte waar je de wasmachine wilt plaatsen opmeet. Om deze manier weet je precies hoe groot jouw wasmachine maximaal mag zijn. De meeste wasmachines zijn ongeveer 60 cm breed en ongeveer 85 cm hoog. De diepte varieert tussen 54cm en 65cm. Ook is het goed om te weten dat de temperatuur altijd hoger moet zijn dan 0 graden. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je de wasmachine in de schuur plaatst, kan het in de winter wel eens gaan vriezen.

Ook de ondergrond is belangrijk. Bij het centrifugeren kan de wasmachine flink heen en weer schudden, waardoor het belangrijk is dat de wasmachine stabiel staat. De ondergrond is betreft stabiliteit een belangrijke factor. Ook is het beter om de wasmachine op een harde ondergrond te plaatsen. Op deze manier kun je de ruimte bij een eventuele lekkage gemakkelijk schoon maken. Een andere tip die we je meegeven: zorg dat de ondergrond recht afloopt (dit kun je controleren met een waterpas).

Uiteraard heb je een wateraansluiting en elektriciteit nodig. Het is aan te raden om dit voor elkaar te hebben alvorens je start met het installeren van de wasmachine.

Wasmachine inbouwen – hoe doe je dat?

Voordat je begint met het inbouwen van je wasmachine, doe je er goed aan om deze informatie goed door te lezen. Er zijn wasmachines die geschikt zijn voor bovenbouw en onderbouw. Wanneer je kiest voor bovenbouw moet je er zeker van zijn dat het onderstelstel het qua gewicht gaat houden. Zoals we al zeiden kan een wasmachine behoorlijk zwaar zijn namelijk.

De meeste mensen laten (of doen het zelf) hun wasmachine inbouwen in een nis of een kast. In principe is het inbouwen hiervan niet zo heel moeilijk, omdat je er in de meeste instanties gewoon een bovenblad op legt. In sommige gevallen is een dergelijk bovenblad ook bij de fabrikant verkrijgbaar.

Het is belangrijk dat je ruimte rondom de wasmachine houdt. Wij raden altijd tussen de 5 en 10 centimeter ruimte aan de achterkant aan. Bij de zijkanten voldoet 2 centimeter. Het is belangrijk om precies te zijn met deze ruimte anders is de wasmachine lastig schoon te maken of kun je er voor een reparatie slecht bij.

Een ander punt waar je op moet letten bij wasmachine inbouwen is de ondergrond. We hebben er al kort over gesproken. Wanneer je een wasmachine op hout wilt plaatsen, doe je er goed aan om er een matje onder te leggen. Op deze manier voorkom je grote waterplekken en blijft de ondergrond mooi.

Inbouw wasmachine – tot slot

Een wasmachine is een dure investering. Je wilt dat je wasmachine voor een lange tijd mee gaat. Het inbouwen en de installatie van een wasmachine is misschien niet zo moeilijk, maar het moet wel goed gebeuren. Wanneer je er niet zeker van bent of je het alleen wel kunt, kun je het beste hulp inschakelen. Ook kun je vaak de wasmachine laten instaleren door de leverancier zoals bol.com. Dan weet je zeker dat het goed gebeurd. Dit kost misschien wel iets extra’s, maar bij zaken zoals deze is goedkoop vaak duurkoop.

Wij hopen dat dit artikel je gaat helpen bij de inbouw van een wasmachine. We wensen je heel veel succes met de voorbereiding en installatie van de wasmachine.

Inbouw Wasmachines
4.5 (90%) 2 votes