How-To: Wasmachine aansluiten

How-To: Wasmachine aansluiten

Je wasmachine aansluiten kan je zelf of door een monteur laten doen. Een monteur is vaak wel redelijk prijzig en hier betaal je goed €50 tot €150 voor. Dit is nergens voor nodig want in ongeveer een uurtje heb je het zelf gedaan.

Hoe lang duurt het: 30-120 minuten
Hoe moeilijk is het: goed te doen
Montagekosten: €50 – €150

Wat heb je nodig

  • Lekbak (Stap 1)
  • Steekkarretje (Stap 1)
  • Teflontape (Stap 3)
  • Een klein mesje (Stap 3)
  • Aanvoerslang (Stap 3)
  • Boormachine (Stap 5)
  • Afvoerdop (Stap 5)
  • Steunbeugel (Stap 5)
  • Afvoerslang (Stap 5)
  • Waterpas (Stap 6)

Stap 0: Schoonmaken

We raden aan voordat je begint om toch even de vloer en muren schoon te maken waar de wasmachine gaat staan. Een wasmachine verplaats je niet tot zelden. Als je hem wel verplaatst is het vaak erg smerig en vuil onder de wasmachine. Om te zorgen dat het in begin schoon is kan je de plek even schoon maken.

Stap 1: Zet de lekbak waar hij moet komen

Een lekbak is een bak die je onder je wasmachine zet. Op het moment dat er dan water uit de wasmachine komt wordt dit opgevangen in deze bak. Een lekbak kan echter ook voor problemen zorgen. Zo kan de wasmachine onder water komen te staan. Als dit gebeurt, kan er water komen bij de elektronische gedeeltes. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan. Dit wil je het liefst voorkomen.

Stap 2: Zet de wasmachine op de juiste plek

Wat je nu wilt doen is zorgen dat de wasmachine zo dichtbij mogelijk bij de plek komt waar hij uiteindelijk moet komen te staan. Controleer hierbij de volgende dingen:
1. Is de snoer lang genoeg om in het stopcontact te komen?
2. Is er genoeg ruimte vrij bij het stopcontact?
3. Kan je goed bij de waterkraan?
4. Kan je bij de afvoer om deze aan te sluiten?

Stap 3: Aanvoerleiding aansluiten

Het is nu tijd om de aanvoerleiding aan te sluiten. De afvoerleiding zit aan de achterkant van de wasmachine. Vaak in de rechterbovenhoek. De andere kant moet bevestigd worden aan de kraan. Om dit veiliger te doen kan je teflontape gebruiken. Teflontape wordt vaak gebruikt voor het afdichten van leidingen. Tape de teflontape op de schroefdraad van de kraan. Daarna draai je de aansluiting er op.

Stap 4: Waterleiding testenWatertoevoer

Het is belangrijk dat je de leiding goed aangesloten hebt. Je wilt niet dat je bij het eerste ritje de ruimte al laat overstromen. Om dit te voorkomen kan je het beste gelijk de waterleiding even testen. Draai de waterkraan heel geleidelijk open. Let goed op of je ergens water ziet. Als je water ziet kijk dan goed waar het vandaan komt en draai de waterkraan snel dicht. Herhaal vervolgens stap 3 nog een keer en kijk waar het fout gaat.

Stap 5: De afvoerleiding aansluiten

Nadat je de aanvoerleiding hebt aangesloten is het niet meer nodig om achter de wasmachine te komen. Je kan hem dus op de plek zetten die je ervoor aangewezen hebt. Denk hierbij wel aan dat je de snoer eventjes op de wasmachine legt. Bij nieuwe wasmachines zit de afvoerleiding vaak al gemonteerd aan de wasmachine. Bij sommige modellen en oudere wasmachine is dit nog niet het geval. Monteer de afvoerleiding aan de achterzijde van de wasmachine. Monteer een beugel zoals de afbeelding op de muur. Het is belangrijk dat je de beugel 10 tot 30 centimeter boven de afvoerleiding monteert. De beugel is om te zorgen dat het water goed weg kan lopen. De slang kan dan niet per ongeluk in de knoop raken of bewegen. Leg de slang op de beugel en doe de afvoerdop erop. Zet ten slotte de afvoerleiding in de afvoerbuis en deze is ook bevestigd.

Stap 6: Zet de wasmachine recht (H3)

Waterpas zetten van de wasmachineWe zijn bijna klaar. Het is nu tijd om de wasmachine helemaal recht te zetten. Plaats hem netjes op de plek waar je hem wilt hebben. Plaats eventueel de trillingsdempers onder de wasmachine. Deze zorgen ervoor dat de wasmachine minder geluid maakt.
Als hij op de juiste plek staat moet hij ook nog waterpas staan. Het is niet goed voor een wasmachine als hij niet waterpas staat. Hij slijt hierdoor een stuk sneller. Ook is er een kans op lekkage.
Je wasmachine waterpas maken doe je als volgt. Je legt een waterpas op de wasmachine. Vervolgens zorg je dat de luchtbel in het midden terecht komt. De pootjes van de wasmachine kan je uitdraaien met behulp van een steeksleutel. Draai de pootjes net zo lang bij tot de wasmachine waterpas op zijn plek staat.

Stap 7: Stroom geven

Als laatste hoef je alleen nog te zorgen dat de wasmachine stroom krijgt. Dit doe je door de stekker in het stopcontact te doen. Het is ook mogelijk om het trekschakelaar aan te leggen. Als je dat wilt doen kan je hier vinden hoe dat moet.

Klaar is Kees

Voila, je wasmachine is veilig en netjes aangesloten. Ook staat hij waterpas waardoor hij minder snel kapot gaat. Heb je nu meer vragen of wil je nog meer tips over het gebruik van je wasmachine. Kijk dan verder op onze website.

 

How-To: Wasmachine aansluiten
3 (60%) 2 votes

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*

Geef je mening

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.