Doe-Het-Zelf: Kussens Wassen

Doe-Het-Zelf: Kussens Wassen

Het is altijd fijn als je je bedje in kruipt en je hoofd op een schoon kussen kan leggen. Maar hoe weet je nu zeker dat je kussen schoon is? Een schone hoes erom wil namelijk niet altijd zeggen dat je kussen schoon is. Je kussen kan namelijk zelf wel vol zitten met bacteriën. Vaak zitten kussens en dekens vol met dode huidcellen, stof en ook huismijt. Gezond is dit zeker niet voor je. Daarnaast is dit heel vervelend als je er een allergie voor hebt.

Kussens wassen
Vroeger dachten veel mensen dat je je kussens niet kon wassen. Tegenwoordig weten steeds meer mensen dat je je kussen wel kan wassen en dat dit ook verstandig is. Wij raden mensen altijd aan om hun kussens eens per 3 tot 6 maanden te wassen. Daarnaast is het ook slim om 2 kussenslopen te gebruiken. Hierdoor voorkom je dat er vuil en bacteriën in het midden van het kussen trekken.
Als je kussen vuil is en je het kussen moet gaan wassen heb je 2 opties. Het kussen wassen met een wasmachine of het met de hand doen. Met een wasmachine is het een heel stuk makkelijker dus dit raden wij aan.

Kussens wassen met de wasmachine

Als je je kussen gaat wassen in de wasmachine is het belangrijk dat je op wat dingen let. Ten eerste zorg dat je niet te veel wasmiddel gebruikt. Te veel wasmiddel is zeker af te raden. Dit is er namelijk lastig uit te spoelen. Soms verkleuren kussens door vuil of zweet. Om je kussen dan weer witter te krijgen is het mogelijk om er wat bleek erbij te doen. Gebruikers van wasverzachters kunnen er wasverzachter bij doen maar het is niet persé nodig.
Op het kussen staat bijna altijd een wasvoorschrift. Dit is een klein etiket wat aan kussens, dekens en andere kleding vastgemaakt is. Volg dit voorschrift op voor een zo goed mogelijk resultaat.
Het is slim om een extra keer te spoelen. Hiermee zorg je dat eventuele zeepresten beter uit het kussen gehaald worden.
Om je kussen droog te krijgen is het slim om je wasmachine nog een extra keer te laten centrifugeren. Hoe je het kussen verder moet laten drogen lees je hieronder.

Kussens wassen met de hand

Let op: Dit is een stuk meer werk een wasmachine gebruiken. Wees hier dus bewust van voordat je hieraan begint.

  • Stap 1: Zorg voor een plek waar je het kussen of de kussens in kan doen. Dit kan een badkuip zijn maar ook een andere grote bak.
  • Stap 2: Voeg lauwwarm water toe met wasmiddel. Bij witte kussens kun je enkele drupjes bleek toevoegen om het kussen weer witter te maken.
  • Stap 3: Laat de kussens het water 30 minuten opnemen
  • Stap 4: Nu kun je de kussens gaan wassen. Kneep, rol en knijp goed in de stof van de kussens. Hierdoor zorg je dat het water in en uit alle stof van de kussens kan.
  • Stap 4: Tijd om te gaan spoelen. Het is erg belangrijk dat je dit goed doet. Je hoofd ligt namelijk constant op het kussen. Wasmiddel kan irritatie veroorzaken op de huid. Een irritatie op de huid in je gezicht is niet echt fijn. Daarom is het belangrijk om het 2, 3 of zelfs 4 keer te spoelen. Hierdoor ben je er zeker van dat het zeep eruit is.
  • Stap 5: Nu het kussen goed gespoeld is, is het belangrijk dat het kussen droog wordt. Je kan het kussen eventueel een tijdje ophangen zodat de meeste vocht eruit druipt.

Kussens drogen

Er zijn 2 mogelijkheden om je kussens te drogen. Je kan de wasdroger gebruiken of het gewoon laten opdrogen.

Als je je kussens natuurlijk laat drogen moet je opletten dat ze normaal recht liggen. Als je dat niet doet dan is het mogelijk dat je kussen een rare vorm krijgt.

Je kan je kussens ook drogen met de wasdroger. Het is slim om er 2 tennisballen bij te stoppen. Dit heeft hetzelfde effect als wanneer je kussens opschud. Het geeft extra volume aan het kussen. Het kan zo zijn dat je kussen nog niet helemaal droog is na een droogbeurt. Gooi je kussen er dan nog een keertje in. Elke droger heeft een andere droogkwaliteit dus je moet even kijken hoe snel jouw wasdroger het kussen droog krijgt.

Kussens wassen voor allergieën

Het is belangrijk als je last hebt van allergieën dat je het kussen warmer wast. 60 graden of hoger is hierbij goed. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën dood zijn na het wassen. Wij raden het af om je kussens met de hand te wassen. Het is hierdoor namelijk een stuk minder zeker dat je het goed doet. Zorg er overigens ook voor dat je met de wasmachine een extra keer spoelt.

Rate this post

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*

Geef je mening

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.