Hotfill wasmachines

Hotfill wasmachines

Hotfill is het gebruik maken van je ketel of boiler voor het warme water in je wasmachine. Doordat het warmte element niet gebruikt hoeft te worden bespaar je op de energierekening. De gasrekening gaat wel ietsjes omhoog. Het is een leuk systeem om te besparen op de energie rekening. Makkelijk om te installeren is het echter niet en vaak komen er ook redelijk wat kosten bij kijken. 

Besparen op je energierekening

Het is van te voren niet zo goed te zeggen hoeveel je precies gaat besparen. Maar het kan zeker hoog oplopen. Er zijn berichten dat mensen tot wel 85% op hun energieverbruik konden besparen. De gasrekening zal wel toenemen. Dit kun je wel voorkomen door een zonneboiler of warmtepomp.

Hoeveel geld je bespaart ligt er aan hoe zuinig het warme water verkregen word. Ketels, boilers en warmtepompen leveren niet allemaal dezelfde prestaties. Dit zorgt ervoor dat van te voren niet te zeggen is hoeveel je gaat besparen.

Voordelen van hotfill

In een wasmachine zit een warmte element. Met dit element zorgt de wasmachine dat er warm water de wasmachine in komt. Het voordeel van de hotfill is dat er direct warm water de wasmachine in kan stromen.
Het is te vergelijken met de warme kraan open zetten ten opzichte van een water koker aanzetten.
Hierdoor word de wasmachine niet alleen zuiniger. Ook is de wasmachine sneller klaar. Dit komt doordat het verwarmen van het warmte element, net als bij een waterkoker die helemaal vol zit, erg lang duurt. Een ketel heeft hier een stuk minder moeite mee.

Nadelen van hotfill

Helaas zijn er ook nadelen aan de hotfill. Het kan namelijk zo zijn dat je niet meer kan wassen met koud water. Hierdoor zou de hotfill juist minder voordelig worden. Of dit kan ligt aan hoe de hotfill aangesloten is. Daarom is het belangrijk dat je van te voren wat research doet naar dit systeem.

Hotfill installerenAansluitingen

Bij veel wasmachines heb je maar één ingang voor water. Hier kan je dus geen warm- en koudwaterkraan op aansluiten. Nu is het mogelijk om een nieuwe wasmachine te kopen die wel een hotfill aansluiting heeft. Zeker als je je wasmachine al meer dan 10 jaar hebt is het handig om deze te vervangen. Lees meer over je wasmachine vervangen hier.

Om dit toch voor elkaar te krijgen zonder nieuwe wasmachine te kopen zijn er 2 mogelijkheden om hem aan te sluiten.

Thermostatisch ventiel monteren: Dit is zoals een mengkraan die je ook bij je wasbak hebt. De temperatuur van het water wordt door dit ventiel geregeld. Een nadeel van dit systeem is dat het niet mogelijk is om te wassen en spoelen met koud water. Je kan het ventiel instellen op bijvoorbeeld 40°C. Het water wat dan de wasmachine in komt is dan 40 graden. In het geval dat de wasmachine water nodig heeft van hogere temperatuur kan dit ook. Dan word het verwarmingselement aangezet.
Kosten: €10
Montagekosten: €100 (Zelf monteren is mogelijk)

Voorschakelapparaat plaatsen: Een voorschakelapparaat zit tussen je wasmachine en de warmwaterkraan. De voorschakelaar bepaalt de invoer van water in de wasmachine. Er zijn verschillende soorten. Hoe duurder hoe meer mogelijkheden het voorschakelapparaat heeft. De goedkopere versies lijken veel op een thermostatisch ventiel. Ze zijn niet te programmeren. Bij de duurdere kan je wasprogramma’s in het apparaat zetten. Je kan ze kopen via het internet zoals hier.
Kosten: €200 – 275
Montagekosten: €100 (Zelf monteren is mogelijk)

Hier moet je rekening mee houdenThermostaat

Een hotfill heeft warm water nodig. Om aan dit warme water te komen is er een aansluiting nodig. Deze kan vanuit de ketel of boiler komen. Ook kan deze komen vanuit een warme kraan. Een aansluiting vanuit de warme kraan mag wel maar maximaal 10 meter lang zijn, anders gaat er teveel warmte verloren. De kosten die hieraan verbonden zijn worden geschat op €100-150

De temperatuur van de hotfill mag niet meer zijn dan 60 graden. Dit zorgt ervoor dat je wasprogramma’s van 90°C extra verwarmd moeten worden door het warmte element.

Er is een speciale slang nodig tussen de toevoerkraan en het hotfill mechanisme. De slang moet namelijk tegen hoge temperaturen kunnen.

Spoelen, inweken en bepaalde wasprogramma’s gebeurt alleen met koud water. Een ventiel of goedkoop voorschakelapparaat zorgt ervoor dat bij deze processen altijd warm water gebruikt word.

Conclusie

Een hotfill wasmachine kan handig zijn. Je bespaart er flink mee op je energierekening. Het is echter verre van ideaal. Zeker niet met een wasmachine met hotfill inlaat. Als er in je huis al een warm water punt aanwezig is en je wasmachine het al heeft is het te overwegen. Het is ook te overwegen als je een wasmachine hebt van meer dan 10 jaar oud. Het is dan namelijk slim om deze te vervangen. Je bespaart hier namelijk jaarlijks veel geld op.

Rate this post

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*

Geef je mening

Over Ons

Bestewasmachinekopen is een site opgezet door consumenten voor consumenten. Wij besteden wekelijks aandacht om de beste wasmachines te vinden zodat u deze makkelijk en snel kunt kopen zonder alle onzin van uren zoeken welke het beste is.